Tag Archives: windows 7

Random issues with Intel Wireless N 7260 Network card

Configuration:

Active Directory
Radius Server
Wireless Access Point
DHCP / DNS
Windows 7 Enterprise Clients

WLAN authentication with Computer account in Active Directory.

everything works pretty nice πŸ˜‰

Very strange problem. We have about 20 identical Notebooks (Make/Model), all use Intel Wireless N 7260 Network cards and are all in the same location.

Maybe we wouldn’t recognize the problem if they aren’t in the same room/location.

The Problem occurs after the System startup and User logon:
Logon Script / GPO not processed
connected to the Access Point / IP Address assigned but no ping on the Gateway possible
self-assigned IP Address 169.xyz.

All this errors are randomly on the Notebooks. The tricky part is, it’s only on 3 systems at the same time 😐

To reproduce or locate the error we tried different thinks. Start the systems in pairs, All Systems at the same time, …
Scan the Wi-Fi network with AirPcap/Wireshark, view logs from the Wireless Access Point. (it only shows successful connections / handshakes with the Radius Server) all works fine 😐

GPO adaptations: Always wait for the network at computer startup and logon…
Powershell Script: “Disable turn off this device to save power for NIC Power Management” (Links)
newest network driver from intel, …

problem has not changed.

finally, we found a solution. Delete the existing driver and install the last suitable driver from Microsoft update catalog. All Problems are gone. Now we use an older driver Version 16.10.0.5 (28.01.2014)

maybe it’s our setup configuration or a correlations of used systems

Link:
Disable turn off this device to save power for NIC Power Management (https://gallery.technet.microsoft.com/scriptcenter/Disable-turn-off-this-f74e9e4a)
* slightly adapted. no reboot after every interface change
Microsoft Update Catalog (http://catalog.update.microsoft.com)